Bicarbonaat

Bicarbonaat

Bicarbonaat Baksoda, zuiveringszout, natriumbicarbonaat, natron, maagzout, sodiumbicarbonaat, baking soda

  • Rijsmiddel en reinigingsmiddel
  • Zonder aluminium

Bicarbonaat of baksoda als rijsmiddel

Bicarbonaat staat bekend onder veel synoniemen: baking soda, baksoda, maagzout, natriumbicarbonaat, natron, sodiumbicarbonaat en zuiveringszout.

Het is een rijsmiddel zoals bakpoeder. Je gebruikt bicarbonaat in pannenkoeken, cakes, snel brood en andere gebakken en gefrituurde gerechten.

Je kan bicarbonaat gebruiken in de plaats van bakpoeder wanneer er voldoende zure componenten in het beslag zitten. Gebruik voor een brood van 500 gram 1 theelepel bicarbonaat.

Bicarbonaat voor het zachter maken van voedsel

Soms wordt bicarbonaat of zuiveringszout toegevoegd aan het kookwater van groenten om groenten zachter te maken. Bij je beenhouwer en in de Aziatische keuken gebruikt men bicarbonaat om vlees te verzachten.

Bicarbonaat voor het reinigen van groenten en fruit

Was je groenten in een sopje van water met bicarbonaat of zuiveringszout om restanten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Bicarbonaat voor mond- en tandverzorging

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout zit in sommige mondwaters en tandpasta's. Het reinigt mechanisch de tanden en het tandvlees, neutraliseert de productie van zuur in de mond en werkt als een antisepticum om infecties te voorkomen. Strooi wat bicarbonaat op je tandpasta of spoel je mond met een mengeling van water en bicarbonaat.

Ook te gebruiken om je tandenborstel en je kunstgebit te reinigen. Laat het een nachtje weken in een glas water met bicarbonaat.

Voor wittere tanden breng je het bicarbonaat aan op je tandenborstel en poets je je tanden ermee.

Bicarbonaat onmisbaar in elk huishouden

Bicarbonaat of zuiveringszout is erg effectief bij het reinigen en schrobben. Het is veelzijdig te gebruiken in het huishouden:

  • Om glazen voorwerpen glanzend te maken.

  • Bij het afwaswater in geval van een heel vette afwas.

  • Snijplanken reinigen: een dikke pasta maken van zuiveringszout en water, aanbrengen op de snijplank, laten inwerken en afspoelen.

  • Bij geuren in een thermofles: warm water en 2 koffielepels bicarbonaat in de thermofles doen, laten inwerken en uitspoelen.

  • Badkuipen en lavabo's reinigen met een dikke pasta van bicarbonaat

  • Reinigen van haarkammen: laat de kammen weken in water met bicarbonaat nadien goed afspoelen.

  • Bij vergeling van witte kunststoffen meubels: keukendeurtjes, pianotoetsen, boekenplanken, ... Was ze af met een bicarbonaat sopje.

  • Voor geurtjes uit schoenen te verwijderen: schud wat bicarbonaat in de schoenen, laat het een nachtje staan, klop het bicarbonaat eruit en reinig na met een stofzuiger.

Opgelet: bovenstaande tips zijn geen exacte gebruiksaanwijzigingen. Ze zijn niet geschikt voor elk soort materiaal of stof. Probeer best even op een klein stukje uit. Of laat je adviseren door een expert. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele schade.

Gebruik

Gebruik niet te veel bicarbonaat. Als je een wat wrange smaak proeft, dan heb je te veel gebruikt. Je kan ook iets zuur aan je recept toevoegen (bv. appelazijn, citroen, yoghurt).

Samenstelling

Zuiver en ongemengd natriumbicarbonaat, zonder toevoegingen en zonder alluminium. Geschikt voor gebruik als voedingsmiddel.

Bewaring en houdbaarheid

Bicarbonaat is minstens houdbaar tot 04-10-2023 (200g), 04-10-2023 (500g), 04-10-2023 (1.5kg), 04-10-2023 (2.5kg). Droog, donker en koel bewaren.

Aanverwante Producten

Recepten

Iers brood

Neem 450g speltbloem, 3 opgehoopte tl bicarbonaat, 1tl zout en 1 tl suiker. Zeef alles in een kom. Maak een putje in het midden en giet hierin 400 ml karnemelk. Roer snel met een spatel tot een sponsachtig deeg ontstaat. Giet het mengsel in een ingevette taartvorm. Snij een kruis over het midden van het brood en zet het 10 min. in de oven op 240°C. Bak daarna 40 min. op 200°C.

KWALITEIT VERZEKERD
door controles en analyses
GRATIS VERZENDING
voor bestellingen vanaf € 35
MORGEN IN HUIS
op werkdagen voor 20u besteld
NOG VRAGEN?
We staan voor je klaar