Zeg nooit: "we eten vanavond gewoon rijst"

Wat eten we vanavond?

Met zijn meer dan 8000 verschillende variëteiten kan je niet "gewoon rijst" eten. Nee, je eet korte korrelrijst of lange korrel rijst. Je eet witte rijst of zilvervliesrijst. Je hebt rijst in verschillende geuren en kleuren. Sommige soorten moeten lang koken, andere zijn al voorgekookt. Of heb je nood aan kleefrijst?

Help, welke rijst heb ik nu nodig? Even wat vergelijken.

Zilvervliesrijst of witte rijst?

Als je zilvervliesrijst eet, eet je gezonde rijst die zo min mogelijk is bewerkt. Rijk aan vezels en voedingsstoffen met een nootachtige smaak. Zilvervliesrijst wordt ook bruine of volkoren rijst genoemd. De rijst van Pit&Pit is bijna allemaal met zilvervlies.

Eet je witte rijst dan zijn de zilvervliezen en zemelen wel verwijderd. Hierdoor gaan veel voedingsstoffen verloren. Witte rijst heeft een mildere smaak en is makkelijker te verteren. Hierdoor is witte rijst ideaal voor je baby.

Witte rijst, bruine rijst, zwarte rijst of rode rijst?

Rijst heb je in verschillende kleuren. De bruine rijst is de minst bewerkte rijst, ook wel zilvervliesrijst genoemd. De witte rijst is ontdaan van het zilvervliesje. Dan heb je ook nog zwarte en rode rijst. Dit zijn Thaise rijstsoorten die ook nog hun zilvervlies bevatten. Deze zilvervlies heeft hier een andere kleur dan normaal. Namelijk zwart of rood. Heel bijzonder om verrassend uit de hoek te komen.

Kleefrijst, natte rijst of droge rijst?

Wil je rijst met je handen eten of tot balletjes rollen? Gebruik dan kleefrijst. De rijstkorrels kleven na het koken aan elkaar. De meestgebruikte kleefrijst is de zoete, bruine kleefrijst. Ook de Thaise zwarte rijst is een goede kleefrijst.

Natkokende rijst zoals ronde rijst gebruik je in desserts. Deze blijft nat na het koken maar gaat niet kleven.

Basmatirijst is een droogkokende rijst die niet kleeft of nat is na het koken. Deze is geschikt voor Oosterse gerechten zoals nasi.

Geurige rijst of niet?

Je hebt geurige rijstsoorten. Dat is rijst die door zijn specifiek groeiproces een bepaalde geur meekreeg. Denk hierbij aan jasmijnrijst en basmatirijst. Andere rijstsoorten zijn eerder neutraal van geur.

Rijst of geen rijst?

Wat gek, het gaat hier toch over rijst? Maar sommige soorten zijn eigenlijk geen echte rijst. Onze wilde rijst bijvoorbeeld is een grassoort en dus geen graan of rijst. Quinoa en canihua worden ook vaak rijst genoemd maar dit zijn andere granen.

Lange korrel of korte korrel rijst?

Rijst met een lange korrel is Indica rijst. Deze rijst gebruik je best voor hartige gerechten. Rijst met een korte korrel heet Japonica of risotto rijst. Deze rijstsoorten zijn kleveriger en hebben een zoetere smaak. Ze zijn daarom erg geschikt voor risotto en rijstpap. Onze ronde rijst en kleefrijst behoren tot de korte korrel rijstsoorten.

Dus: "Schat, we eten vanavond zwarte Thaise zilvervlies kleefrijst Japonica met korte korrel. Smakelijk!"
KWALITEIT VERZEKERD
door controles en analyses
GRATIS VERZENDING
voor bestellingen vanaf € 35
MORGEN IN HUIS
op werkdagen voor 20u besteld
NOG VRAGEN?
We staan voor je klaar