Rijst van veld tot vork... of stokjes

Het kaf van het koren scheiden

Bij het oogsten van rijst, verzamel je paddy. Dat is onbewerkte rijst. Deze is niet eetbaar en heeft een houtachtig vlies. Dit noemt het kaf. Na het oogsten worden de korrels uit de rijstplanten gehaald. Dit noemt dorsen. Nog steeds zit er een kaf, het oneetbare hulsje, om de rijst. Nu wordt het kaf verwijderd van de korrel in een speciale rijstmolen. Vervolgens gaat de rijst in een grote zeef om al het vuil en steentjes uit de rijst te halen. Nu heb je de meest pure en voedingsrijke rijst: zilvervliesrijst.

Minst bewerkte rijst: zilvervliesrijst

Deze zogenaamde zilvervliesrijst wordt ook bruine rijst of volkoren rijst genoemd. De buitenste lagen blijven aan de rijstkorrels. De zemelen rond de korrels maken immers dat de rijst al zijn voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen en vezels, bewaart. Daarom is zilvervliesrijst gezonder dan witte rijst. Qua smaak is deze volkoren rijst wat nootachtig.

Witte rijst is wel bewerkt

Witte rijst is ontdaan van het vezelrijke vliesje dat om zilvervliesrijst heen zit. Eerst slijpt men de rijst, daarna volgt het polijsten. Bij het slijpen schuren de rijstkorrels tegen elkaar waardoor het zilvervlies en de kiem verdwijnt. Hierdoor gaan veel voedingsstoffen en vezels verloren. Na het slijpen wordt de rijst gepolijst. Daarbij verdwijnen restjes zetmeel op de korrels. Hierdoor wordt de rijst minder kleverig. Het resultaat is een lichte rijst met een milde smaak. Witte rijst kan nog verder bewerkt worden. Dit gebeurt om de kookeigenschappen en smaak te beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld mogelijk de kooktijd van rijst te verkorten door rijst in kleinere stukjes te breken of voor te koken.

KWALITEIT VERZEKERD
door controles en analyses
GRATIS VERZENDING
voor bestellingen vanaf € 35
MORGEN IN HUIS
op werkdagen voor 20u besteld
NOG VRAGEN?
We staan voor je klaar