Weet wat je eet: het proces van onze honing

Van nectar uit bloemen tot honing in een potje. Weten waar je honing vandaan komt en wat er mee is gebeurd heeft veel voordelen. Het grootste voordeel: je weet wat je eet.

De haalbij zet de bloemetjes buiten

Nectar uit bloemen bevat suikers, mineralen en sporenelementen. De haalbijen halen nectar en bewaren deze in hun honingzak. Wanneer deze vol zit vliegen ze terug naar de bijenkast en geven de nectar aan jongere bijen in de bijenkast. Deze huisbijen of honingbijen voegen speeksel (secreet) toe aan de nectar. Dit secreet bevat enzymen en goede bacteriën van de bijen. Die enzymen werken in op de nectarsuikers. Hierdoor blijven de honing en bijenkast bacterie- en schimmelvrij.

De werkbij... werkt

In de bijenkast dikt de honing verder in. De bijen slaan de honing van nature boven het broednest op. De imker plaatst boven het broednest zogenaamde honingkamers. De bijen gebruiken deze ruimte nu om de honing in op te slaan. Er zit dan enkel nog te veel vocht in de honing. Om dit vocht er uit te krijgen gaat de werkbij flapperen met de vleugels. Zo verdampt het vocht. De gevulde cel in de honinggraat wordt dan voorzien van een dekseltje van bijenwas. De honing is nu verzegeld en kan lang bewaard worden. De rest van de cellen van de honinggraat wordt op precies dezelfde manier gevuld.

De imker gaat slingeren

De imker kan aan de verzegeling zien dat hij de honing kan oogsten. De imker neemt nu de verzegelde honingramen uit de kast. Met een soort vork haalt hij de wasdekseltjes van de cellen af. De ontzegelde ramen worden nu in een soort van centrifuge geplaatst. Door het snel ronddraaien van de ramen wordt de honing uit de ramen geslingerd. Daarom wordt het oogsten van honing ook vaak honingslingeren genoemd. De geslingerde honing wordt gezeefd zodat wasdeeltjes en dergelijke uit de honing verwijdert worden. Nu heb je zuivere honing.

Als een dief in de nacht het voedsel van de bijen stelen?

Honing wordt gemaakt door een hele kolonie bijen. Samen werken ze hard en lang om een hele honingraat te vullen met honing. 1 bij maakt in zijn hele leven ongeveer 1/12 theelepel honing. In een bijenkorf leven bijna 60.000 bijen die in de loop van de zomer bijna 300 kilo honing maken. Het overgrote deel wordt weer als brandstof voor zichzelf gebruikt. De bijen maken honing zodat ze in de winter te eten hebben.

Gelukkig maken honingbijen meer honing dan ze zelf nodig hebben. In de natuur worden de bijen regelmatig bestolen van een deel van hun honing. Bepaalde insecten, sommige vogels en zoogdieren (Winnie de Pooh!) kunnen niet van de honing afblijven. Gelukkig hebben de bijen dus nog genoeg honing over voor mens en dier.

KWALITEIT VERZEKERD
door controles en analyses
GRATIS VERZENDING
voor bestellingen vanaf € 35
MORGEN IN HUIS
op werkdagen voor 20u besteld
NOG VRAGEN?
We staan voor je klaar