Wat zijn ideale vezels voor jou?

Vezels zijn onverteerbare koolhydraten en komen dus rechtstreeks in de dikke darm. Vezels nemen water op en gaan zwellen. Hierdoor krijgt je ontlasting meer massa. Deze wordt zachter en de stoelgang verloopt vlotter.

Vezels verbeteren dus je darmmilieu: winderigheid en een opgeblazen gevoel voorkomen, een vlotte stoelgang stimuleren en sneller een vol gevoel geven. Vezels ondersteunen ook het afslanken en passen uitstekend in een cholesterolverlagend dieet.

In groenten, fruit, granen, noten, zaden en peulvruchten zitten veel vezels. Gezond eten is dus belangrijk om veel goede vezels binnen te krijgen.

Vezels uit granen

In granen zitten veel vezels als je ze gebruikt in hun volkoren vorm. Gebruik dus volkoren meel in plaats van wit meel, volkorenbrood in plaats van wit brood, volkorenpasta in plaats van witte pasta en volkorenrijst in plaats van witte rijst. Een bijkomend voordeel van vezels uit volkoren granen is dat het boordevol sporenelelementen en vitamine B zit.


Wilde rijst

6% vezels

Amaranth

9% vezels

Boekweit

10% vezels

Kikkererwten

17% vezels

Groene linzen

30% vezels

Vezels uit peulvruchten

Vezels zitten in peulvruchten zoals linzen, kidneybonen, sojabonen en kikkererwten. Heb je moeite met het verteren van peulvruchten? Gebruik dan linzen. Deze verteren het beste van alle peulvruchten. Verder zijn peulvruchten een uitstekende bron van eiwitten met weinig vet, veel vitaminen, mineralen en sporenelementen.

Vezels uit noten

Noten bevatten veel vezels. Dat is handig want noten kan je altijd en overal eten. Gewoon uit het vuistje, verwerkt in sausjes en andere gerechten of doe wat noten in je yoghurt of muesli. Noten neem je ook eenvoudig mee onderweg. Noten zijn eveneens rijk aan omega 3, vitaminen en mineralen.


Walnoten

7% vezels

Zemelen bevatten vezels maar hebben ook nadelen

Veel mensen hebben baat bij het gebruik van extra zemelen. Zemelen voeg je eenvoudig toe aan brood, gebak of salades.

Zemelen bevatten heel veel vezels maar hebben ook een nadeel. Drink je voldoende maar krijg je toch last van je buik, dan kan het zijn dat je overgevoelig bent voor zemelen. Tarwe behoort tot de meest voorkomende allergenen. Veel mensen reageren dus allergisch op tarwe. Het valt niet altijd meteen op dat je allergisch bent, want zo'n allergie uit zich anders dan bijvoorbeeld exzeem of hooikoorts. Als je een onbekende allergie of overgevoeligheid hebt voor tarwe, heeft het gebruik van tarwezemelen een averechts effect.


Tarwezemelen

43% vezels
Haverzemelen
15% vezels

Lijnzaad

27% vezels

Lijnzaad en psylliumzaden als superbronnen van vezels

Lijnzaad en vlozaad of psylliumzaad zijn twee toppers als het gaat om vezels. Zij vullen het tekort goed aan als je nood hebt aan extra vezels in je voeding. Ze bevorderen eveneens je spijsvertering. Zowel lijnzaad als psyllium zijn onschuldig in gebruik en allergieën zijn zeldzaam.

Lijnzaad is rijk aan omega 3 en ondersteunt zo een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Psyllium heeft een nog groter zwelvermogen dan lijnzaad. Psyllium bevat vezels en slijmstoffen die je stoelgang extra bevorderen.

Psylliumhusk: de topper!

Naast psyllium heb je ook enkel de vezels: vlozaadvezels of psylliumhusk. Deze zijn nog eens 3 maal rijker aan vezels dan de psylliumzaden waardoor je minder moet gebruiken. Vlozaadvezels zijn veilig te gebruiken en niet irriterend. De vezels nemen vocht op en kunnen hierdoor opzwellen. Hiervoor is het belangrijk dat je steeds voldoende drinkt bij het gebruik van psylliumhusk. Het maximale effect van het gebruik van psylliumhusk wordt al bereikt na 2 tot 3 dagen!

Psylliumvezels gebruik je, opgelost in wat water, als bindmiddel en als natuurlijke verbeteraar in brood en gebak. Ze geven een smeuïge textuur aan gebak en brood. Het zorgt ervoor dat brood en gebak langer vers blijft. Je kan de psylliumvezels gebruiken in je muesli, om saus in te dikken of elke ochtend een lepeltje psylliumvezels met een glas water.

Voldoende drinken

Vezels hebben vocht nodig, veel vocht. Dit is nodig zodat de vezels in je darmen kunnen opzwellen en je stoelgang verzachten. Let er dus op dat je bij het gebruik van vezels voldoende water drinkt voor een optimale werking!

Hoe gebruik je jouw ideale vezels?

Als het enkel en alleen om vezels gaat is psylliumhusk de absolute koploper. Ook lijnzaad en psyllium doen het heel goed. Verder is het belangrijk om te kijken wat je zelf graag eet. Zie je het zitten om zelf brood te gaan bakken, of vind je het eenvoudiger om dagelijks een schepje noten bij je muesli of yoghurt te doen? Kijk ook eens naar de extra voordelen die deze voedingsmiddelen met zich meedragen. Wil je extra omega 3? Ga dan voor walnoten en gemalen lijnzaad. Heeft je lichaam nood aan extra eiwitten, gebruik dan linzen. Zoek uit wat je lekker vindt en gebruik elke dag extra vezels. Eet dus veel granen, peulen, noten, lijnzaad en vlozaad in combinatie met voldoende vocht.

KWALITEIT VERZEKERD
door controles en analyses
GRATIS VERZENDING
voor bestellingen vanaf € 35
MORGEN IN HUIS
op werkdagen voor 20u besteld
NOG VRAGEN?
We staan voor je klaar