Herken kwaliteitshoning en word een kenner

Je hoort vaak van mensen dat ze enkel échte honing willen. Honing van de beste kwaliteit. Honing die nog boordevol enzymen, vitaminen en mineralen zit. Leer zelf kwaliteitshoning onderscheiden van andere honing. En ontdek dat Pit&Pit ook hier weer gaat voor het beste van het beste.

Koudgeslingerde rauwe honing

Honing komt van nectar en zit vast in de honingraten van de bijenkast. Om de honing uit de bijenkasten te krijgen moet je deze slingeren. Dit slingeren gebeurt altijd koud (koudgeslingerd). De meeste honingsoorten gaan na een tijdje spontaan kristalliseren en worden dan vast.

Honing uit de winkel wordt vaak sterk verhit zodat de honing steeds vloeibaar blijft. Door de verhitting gaan veel waardevolle componenten verloren. Het gaat dus niet zo zeer over het koud slingeren van honing, wel over het volledige honingproces te houden onder de 40°C. Al onze honingsoorten blijven onder deze temperatuurgrens en zijn dus raw.

Kristalliseren is goed

Echte, goede en onvervalste honing gaat na een tijdje altijd kristalliseren. De stuifmeelkorrels in de honing vormen kristallen waardoor de honing hard en korrelig wordt. De ene honingsoort doet dit al sneller dan de andere. Deze kristallisatie is een volkomen natuurlijk proces en toont hiermee aan dat de honing onbewerkt is. De kristallisatie wordt beïnvloed door het gehalte en het type stuifmeelkorrels, het water in de honing en de temperatuur waarop honing wordt bewaard. Koolzaadhoning is bijvoorbeeld een honingsoort die zeer snel kristalliseert. Kristallisatie is een eindproces in de ontwikkeling van honing. Het doet geen afbreuk aan de gezondheid van de honing. Als honing niet kristalliseert moet je wel oppassen. De kans is dan namelijk groot dat de honing is verhit boven de cruciale grens van 60°C. Door die verhitting worden veel enzymen en vitaminen vernietigd.

Gekristalliseerde honing kan weer vloeibaar gemaakt worden door de honingpot enige tijd in warm water van maximum 40°C te plaatsen. Let op dat het water niet warmer is want dan zullen veel enzymen en vitaminen vernietigd worden.

 

Niet alle honing kristaliseert

Honing zoals deze van den en eik komen van zogenaamde honingdauw of bladhoning. De bijen halen hier de honing niet uit echte bloemen, maar wel uit het sap van de boom. Dit sap bevat geen stuifmeelkorrels waardoor de honing niet kan kristalliseren. Samen met acaciahoning zullen deze honingsoorten erg langzaam tot niet kristalliseren. Deze honingsoorten blijven dus altijd vloeibaar.

Kleur en smaak

De kleur van de honing loopt uiteen van een zuiver witte kleur van koolzaadhoning tot de donkerbruine honing van de tamme kastanje. De smaak van de honing is afhankelijk van de soort bloem waaruit deze is gemaakt. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de honing, hoe krachtiger de smaak van de honing.

Houdbaarheid

Honing bevat minder dan 20% water. Hierdoor worden gistcellen en andere micro-organismen uitgedroogd en gedood. Hierdoor kan honing zonder problemen enkele jaren worden bewaard. Gunstige bewaaromstandigheden zijn een donkere ruimte en een gemiddelde temperatuur rond 13 - 15 °C. Naarmate de honing ouder wordt verliest hij belangrijke enzymen, vitaminen en mineralen.

 

Pure honing, zonder toevoegingen

Al onze honingsoorten zijn zuivere, pure honingsoorten, zonder toevoegingen. Onze lindebloememhoning komt van de bijenkasten in een lindeboomgaard. Je spreekt pas van echte lindehoning als minstens 90% van de pollen in de honing uit lindepollen bestaat. Dit geldt voor alle honingsoorten: lavendelhoning, eucalyptushoning, tijmhoning, ...
Hierdoor komt de meeste honing van ons uit Spanje of Oost-Europa. Spanje en bepaalde delen van Oost-Europa zijn interessant voor het maken van honing omdat daar grote velden zijn met 1 soort bloem. Om rozemarijnhoning te maken moet je immers een erg groot veld met enkel en alleen rozemarijn hebben. Dit komt in Spanje veel meer voor. Bovendien is de winter in Spanje veel zachter en vooral korter waardoor de klimatologische leefomstandigheden voor bijen beter zijn dan hier. We hebben echter ook exotische honing zoals Manukahoning en inlandse honing zoals zomerhoning.

KWALITEIT VERZEKERD
door controles en analyses
GRATIS VERZENDING
voor bestellingen vanaf € 35
MORGEN IN HUIS
op werkdagen voor 20u besteld
NOG VRAGEN?
We staan voor je klaar